شمعدان یکی از ظروف تزئینی است که از آن برای جلوه بخشیدن به میز غذا خوری، سفره هفت سین و … استفاده می کنند. شمعدان میناکاری شده از ترکیب رنگ های براق و نقوشی که توسط استاد میناکار بر روی آن طراحی شده، آماده می شود.

اغلب، میناکاری بر روی ظروف طلایی، مسی و نقره ای انجام می شود که این طرح ها اغلب با قلم سفید طراحی می شود. معمولاً رنگ های آبی، سبز و قرمز در میناکاری کاربرد زیادی دارند. جنس رنگ های به کار رفته در شمعدان میناکاری ترکیبی از اکسیدهای فلزی با مواد شیشه‌ای می باشند.

تعریف مینا

 مینا ماده ای شفاف بوده که از لعاب شیشه ای به دست می آید؛ این ماده برای رسم نقوش بر روی کاشی و فلزات هم بکار می رود. در ابتدا بر روی ظروف فلزی، آستر (لعاب سفید رنگ) زده و در کوره قرار  می دهند وبعد روی آن نقوشی از طرح های اسلیمی (پیچ، گل، گره) کشیده می شود. در نهایت برای پخت و تثبیت رنگ؛ آن ها را در کوره با دمای خیلی زیاد (۷۵۰ تا ۸۵۰ درجه سانتیگراد) قرار می دهند. 

شمعدان برنجی میناکاری شده مدل صنوبر

شمعدان برنجی میناکاری شده مدل صنوبر

روش آماده سازی ظروف میناکاری

برای ساخت شمعدان میناکاری ابتدا ورق مس یا هر فلز دیگری (طلا، نقره، برنج، تیتانیوم و …) توسط مسگر به شکل دلخواه آماده می شود؛ بعد از این مرحله بر روی ظرف مورد نظر آستر زده می شود و برای پخت، آن را در کوره ای با دما بسیار بالا قرار می دهند. سپس از کوره خارج کرده و مجدداً به آن لعابی با کیفیت بالاتر زده و دوباره در کوره قرار می دهند، معمولاً این فرآیند را سه الی چهار بار تکرار می کنند. بعد از طی این پروسه شمعدان میناکاری به استاد میناکار سپرده می شود تا نقوش مینا را بر روی آن طراحی و رنگ آمیزی کنند. در قدیم رنگ های معدنی کاربرد زیادی داشته؛ اما اکنون از رنگ های کوره ای بیشتر استفاده می شود و بهترین نمونه آن ها رنگ های آلمانی است. استادان میناکار  به این مرحله هفت رنگ می گویند. در نهایت شمعدان میناکاری شده را در کوره با حرارت ۶۰۰ درجه سانتیگراد قرار می دهند تا رنگ ها به صورت مورد نظر در آیند.

شمعدان پایه دار میناکاری شده

شمعدان پایه دار میناکاری شده

روش های آماده سازی زیرساخت در میناکاری

آماده سازی معمولاً در دو مرحله انجام می شود که در مرحله اول، تهیه زیر ساخت ظروف و شمعدان میناکاری است که از دو روش خم کاری یا برش کاری استفاده می شود و مرحله دوم آن مرحله تمیزکاری سطح زیرساخت است.

  • روش خم کاری: از این روش برای آماده سازی ظروف یک تکه مانند بشقاب استفاده می شود. به گونه ای که ورقه را به وسیله میله ای که سر آن گرد است بین قالب و گیره ماشین ثابت می کنند تا ورقه شکل مورد نظر را به خود بگیرد.
  • روش چکش کاری: در این روش استاد مسگر برای ساخت شمعدان میناکاری توسط ابزارهایی متفاوت مانند چکش، میل قلوه، انبر و سندان، ورقه را به اشکال مورد نیاز فرم می دهد. بعد از هر دفعه چکش کاری، ورقه را در آتش می گذارند و این فرآیند تا آنجایی ادامه پیدا می کند ورقه به فرم دلخواه دست پیدا کند. 

تمیزکاری: برای اینکه لعاب به خوبی به اثر مینا بچسبد، سطوح را کاملاً تمیز می کنند؛ به طوری که نباید حتی اثر انگشت هم باقی بماند؛ زیرا چربی بجای مانده سبب می شود تا لعاب به خوبی بر روی سطح کار قرار نگیرد و باعث ایجاد بریدگی در سطح لعاب شود.

قیمت شمعدان های میناکاری

قیمت شمعدان های میناکاری 

سخن پایانی

شمعدان میناکاری شده به عنوان نمادی از فرهنگ، هنر و اصالت ایران  می باشد که علاوه بر دکوری بودن، می تواند نقش کاربردی نیز ایفا نماید؛ به طوریکه می توان از آن در مراسم خاص و برای جلوه دادن به مراسمات استفاده نمود. یکی از فعالان در زمینه هنر میناکاری، فروشگاه میناکاری حجازی است که با بیش از یک دهه فعالیت در این عرصه سعی بر آن دارد که این هنر زیبا و چشم نواز را با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت به مشتریان خود ارائه دهد. تمامی مراحل ساخت و نقاشی ظروفی که در فروشگاه میناکاری حجازی جهت عرضه ارائه شده است از آغاز تا پایان در این مجموعه تولیدی انجام می گردد و دارای امضا می باشد.

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

ما رادراینستاگرام دنبال کنید.