این تنها یکی از معانی این هنر زیبا می باشد در لغت نامه دهخدا مینا کاری عبارت است از توضیح و تعریف نقاشی و تزیین فلزهایی هم چون: مس، طلا، نقره و غیره که با کمک رنگ های دارای لعاب که ویژه پخت در کوره های مخصوص و با حرارت بالا می باشند، صورت می پذیرد، هم چنین انجام مرحله مذکور سبب تثبیت رنگ و لعاب ظروف در طولانی مدت نیز خواهد شد.
میناکاری عضو جدایی ناپذیر فرهنگ ایران و ایرانی
این صنعت ابتدا در شهر اصفهان پدید آمد و جزو مهم ترین آثار هنری این شهر شد. گفتنی است که در حال حاضر به طور عمده انواع میناکاری بر روی فلز مس انجام می پذیرد اما می توان آن را بر روی طلا و یا نقره نیز پیاده کرد زیرا در این زمینه هیچ محدودیتی وجود ندارد. گفتنی است که فلز طلا با توجه به این که در هنگام ذوب شدن اکسیده نمی شود، امکان ایجاد طرح های ظریف را نسبت به فزهای دیگر راحت تر فراهم می کند.
مینا کاری یکی از انواع هنرهای قدیمی و با اصالت ایرانی می باشد.
انواع میناکاری و تکنیک های بی بدیل آن
به طور کلی میناکاری که سیکی از هنرهای قدیمی ایرانی است به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
میناکاری در اصل از آسمان آبی الهام گرفته است
مینای دارای خانه بندی
این روش به نام مینای خانه بندی از زمان های قدیم تا به کنون، شهرت داشته است. در این تکنیک از سیم های بسیار ظریف و نازک استفاده می شود. سیم های مذکور را به انواع شکل ها و طرح های مختلف در می آورند و با استفاده از چسب مخصوص بر روی کار قرار داده سپس با استفاده از یک لعاب شیشه ای روی آن را می پوشانند. بعد از انجام مراحل گفته شده آن را درون کوره ای با دمای حدوداً هزار درجه سانتی گراد قرار می دهند تا قطعات بتوانند به یک دیگر جوش بخورند. سپس، رنگ های ویژه انواع میناکاری را که به شکل پودر می باشد را بر روی سطح کار ریخته و دوباره ظرف را درون کوره که 1000 درجه حرارت دارد قرار می دهند لازم به ذکر است که طول این مدت تنها 3 دقیقه می باشد. جالب است بدانید که مفتول های برنجی بعد از خارج شدن از کوره به رنگ سیاه در می آیند که برای بر طرف کردن این مورد و برگداندن آن ها به رنگ اولیه شان لازم است از اسید استفاده کنند.
انواع میناکاری از قدیم همواره مورد استقبال عموم مردم ایرانی و یا خارجی قرار گرفته است.
مینای نقاشی
این روش از انواع میناکاری بوده که در آن نقش و نگار مینا بر روی لعاب های شفافی شکل می گیرد. در این روش بتدا لازم است تا مینای مناسب ساخته شود پس از شکل گیری قالب اصلی، تمیز نمودن سطوح اجسام برای بهتر چسبیده شدن لعاب مینا امری ضروری و مهم می باشد. آماده نمودن لعاب مخصوص مینا و مسطح بودن آن برای این است که لعاب به طور یکنواخت بر روی کار پخش شود از ملزومات این مرحله می باشد. پس از مرحله لعاب کشی، جسم مد نظر وارد کوره ای با دمای 1000 درجه سانتی گراد می شود. سپس نوبت به آماده نمودن رنگ مد نظر می باشد. در مرحله بعد لازم است طرح مد نظر را بر روی کاغذ کشیده و بعد آن را با روش هایی هم چون سوزن کاری و یا سنباده کشی، طرح را بر روی جسم مد نظر پیاده کنید. در مرحله این نوع از انواع میناکاری بعد از قلم کاری، لعاب شفاف بر روی کار زده و برای بار آخر وارد کوره با دمای 700 الی 800 درجه سانتی گراد می شود.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط:
دیدگاه خود را بنویسید