یکی از هنرهای صنایع دستی که در ایران، دارای قدمتی دیرینه است، میناکاری است که روی سطوحی از نقره، طلا و یا مس، با قلم سفید، نقوش و طراحی هایی زیبا ایجاد می شود. در انواع ظروف میناکاری ، زمینه کار، دارای رنگ هایی همچون سبز، آبی و یا در مواردی نادر، قرمز رنگ است و هنگامی که با هنر میناکاری مزین می شود، دارای جلوه بی نظیر خواهد شد.

صادرات انواع ظروف میناکاری

خرید انواع ظروف میناکاری

هنگامی که برای خرید انواع ظروف میناکاری اقدام می کنید، لازم است که به نکات مهمی توجه داشته باشید. یکی از موارد قابل تامل، وزن ظروف میناکاری است. اگر این ظروف، دارای وزن کمی باشد، می تواند در کوتاه ترین زمان، شکل و ساختار خود را از دست بدهد. 

ضمن آنکه می بایست این ظروف، دارای سطحی صاف و براق باشد. اگر انواع ظروف میناکاری ، دچار شکستگی یا زبری باشد، نشان از آن دارد که لعاب و زیرسازی مناسبی برای آن ها انجام نشده است. از دیگر نکات مهم در تهیه این ظروف آن است که شناسنامه مشخصی برای آن منظور شده و محل ساخت و استاد سازنده آن، ثبت شده باشد. 

هنگام خرید انواع ظروف میناکاری ، لازم است که به ظرافت طرح و نقش به کار رفته در آن، توجه خاصی داشته باشید. این طراحی ها، هر چه دارای ظرافت بالایی باشند، می توانند در قیمت ظروف، تاثیر بیشتری داشته باشند.

در نظر داشته باشید که این ظروف، در نهایت، با پوششی از لعاب و رنگ ترکیب خواهند شد. بنابراین، شستن آن ها با ابزارهای زبر، می تواند به ساختار و ظرافت انواع ظروف میناکاری ، آسیب برساند. می توان آن ها را با آب ولرم و اسفنجی نرم، تمیز نمود.

میناکاری روی فلزاتی همچون نقره و طلا

معرفی انواع ظروف میناکاری

میناکاری، از هنرهایی است که نه تنها در کشورمان، بلکه در سرتاسر جهان، دارای طرفداران بسیاری است. به طور کلی، انواع ظروف میناکاری را به دو گروه طبقه بندی می کنند. 

مینای سیمی یا خانه ‌بندی

در انواع روش های میناکاری، می توان به مینای سیمی یا خانه بندی اشاره نمود که در آن، مفتول های نازک را در اشکال دلخواه خود در آورده و آنها را با چسب های مخصوص، بر روی سطح کار، می چسبانند. سپس روکشی از لعاب شیشه ای را روی آن اجرا می نمایند.

در انواع ظروف میناکاری این روش را می توان استفاده نمود. هنگامی که لعاب شیشه ای روی سطح کار اجرا شد، آن را در حرارت هزار درجه در کوره قرار می دهند تا مفتول ها به سطح کار، متصل گردند. در این مرحله، از رنگ های پودری خاصی در میناکاری را روی سطح قرار داده و سطحی صاف و یکدست را ایجاد می نمایند. 

این قطعه، مجدد برای مدت زمان ۳ دقیقه، در کوره قرار می گیرد تا به درجه حرارت ۱۰۰۰ درجه برسد. بنابراین، مفتول ها به رنگ سیاه درآمده و لازم است که با اسیدکاری، رنگ آنها برگردانده شود. انواع ظروف میناکاری که با این روش تهیه می شوند، در تمامی دنیا مورد توجه هستند.

انواع ظروف میناکاری با تکنیک نقاشی

ظروف میناکاری نقاشی

در این روش، استادکار مسگر، پس از تهیه ظروف، آن را با پوششی از لعاب شفاف آماده می کند. این کار، در انواع ظروف میناکاری ، طی چند مرحله صورت گرفته و در دمای هفتصد درجه در کوره پخت خواهد شد. هنگامی که رنگ روی ظروف به شکل ثابت درآمد، نقش و طرح روی آن اجرا شده و مجدد در دمایی حدود پانصد درجه، در کوره قرار می گیرد تا زیبایی رنگ ها دو چندان شود.

ظروف و قطعات میناکاری

می توان انواع ظروف میناکاری را در قالب های متفاوتی مشاهده نمود. انواع کاسه و بشقاب های میناکاری، امروزه در بسیاری از نقاط جهان، صادر شده است. ضمن آنکه تابلوهای میناکاری که با دیگر هنرها همچون جواهر سازی ترکیب شده است، طرفداران زیادی را به همراه داشته است.

انواع سرویس های چای خوری، آینه، حباب های میناکاری و دیگر اشیاء را می توان در انواع ظروف میناکاری مشاهده نمود. هنگامی که ظروف مسی با رنگ آبی فیروزه ای در میناکاری ترکیب می شود، زیبایی چشم نوازی را به نمایش می گذارد که تاکیدی بر این هنر ارزشمند و دیرینه ایرانیان خواهد بود.

مقالات مرتبط:

سرویس قندان و سینی میناکاری، گزینه مناسب برای پذیرایی

طرح تندیس میناکاری

محصولات مرتبط:

تندیس مشبک جا قلمی میناکاری

سینی مسی میناکاری پرداز

مارادراینستاگرام دنبال کنید.