همانطور که می دانید، تمامی شهر ها و استان های کشور عزیزمان دارای صنایع دستی مخصوصی می باشند که مسافران و توریست ها سالانه به خریداری آن ها برای قوم و خویش خود می پردازند. هنر میناکاری اصفهان از دیگر هنر ها و صنایع دستی این استان است که بسیار شناخته شده و محبوب تلقی می شود.

هنر میناکاری اصفهان چیست؟

بسیاری از افراد ممکن است با هنر فوق العاده میناکاری آشنا نباشند، به همین منظور باید بگوییم هنگامی که افراد به نقاشی و تزیین ظروف سفالی، فلزی، نقره و… می پردازند و سپس با یک لعاب شیشه ای آن را می پوشانند در واقع به میناکاری این اجسام پرداخته اند. 

تاریخچه هنر میناکاری اصفهان

طی بررسی هایی که انجام شد، دریافتیم که هنر میناکاری اصفهان قدمت بسیار بالایی را شامل می شوند. به گونه ای که می توان گفت ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد حضرت مسیح این هنر رواج داشته و افراد ماهر به انجام آن می پرداختند.

باید دقت داشت که علاوه بر ظروف و اجسام منزل، در گذشته میناکاری را بر روی جواهرات طلا نیز انجام می دادند که این اقدام جلوه بسیار خوشایندی را برای طلا و جواهرات به ارمغان می آورد. از ۱۳۰۰ سال پیش از میلاد حضرت مسیح چندین تکه طلای میناکاری شده کشف شده است که بسیار ارزشمند و قدمتی تلقی می شود و در موزه های مربوطه نگهداری می گردد.

باید بدانید که هنر میناکاری اصفهان برای نخستین بار در دوران صفویه شکل گرفت و توانست مردمان این استان را بسیار تحت تاثیر خود قرار دهد.

ظروف میناکاری شده با جنس مس

مراحل انجام میناکاری

برای این که بتوان میناکاری را به درستی انجام داد، می بایست از مراحل آن نیز آگاه بود. روش انجام میناکاری به شرح زیر می باشد:

  • تهیه ظروف مد نظر

برای این که بتوان به انجام هنر میناکاری اصفهان پرداخت، می بایست در ابتدا ظروف و اجسام مناسبی را برای آن تهیه نمود. ظرف مد نظر می تواند از جنس های متنوعی همچون فلز مس، سفال، نقره و… باشد که این موضوع به سلایق افراد بستگی خواهد داشت.

  • لعاب کاری

از مهم ترین مراحل انجام هنر میناکاری اصفهان، می توان به لعاب کاری اشاره نمود. در این مرحله فوق العاده حساس، ظرف مد نظر را با مقدار مناسبی از کائولن بر روی ظرف می پوشانند تا لعاب کاری به صورت کامل انجام شود.

ظروف های مد نظر به داخل کوره روانه می گردند و با دمای مناسب و ملایمی خشک می شوند. دقت داشته باشید که در این مرحله جایز نیست بیش از ۳ الی ۴ دقیقه ظرف مد نظر داخل کوره بماند، زیرا باعث مشکلات متعددی می گردد. 

ظروف میناکاری شده با جنس مس

  • طراحی شکل مد نظر

در این مرحله از هنر میناکاری می بایست به طراحی اشکال مد نظر بر روی ظروف پرداخت. این اشکال با استفاده از قلم مو ها و رنگ های مربوطه بر روی اجسام کشیده می شود. بسیاری از افراد ممکن است با رنگ های قابل استفاده در هنر میناکاری آشنا نباشند، به همین منظور باید بگوییم اغلب رنگ های معدنی و رنگ های گیاهی در این صنایع دستی مورد استفاده قرار می گیرند.

دقت کنید که در این مرحله از هنر میناکاری اصفهان باید تمرکز بسیاری را داشته باشید تا طرح ها و اشکال مد نظر تان به خوبی در کنار هم قرار گیرند.

برای خشک نمودن رنگ ها باید از حرارت بسیار ملایمی استفاده نمود تا لعاب استفاده شده نسوزد و ظاهر زیبای ظرف میناکاری شده از دست نرود.

گلدان زیبای میناکاری شده

میناکاران برای تهیه رنگ مد نظر شان از چه ماده هایی استفاده می کنند؟

همان گونه که می دانید، برای انجام هنر میناکاری اصفهان باید از رنگ های مشخصی استفاده گردد. برخی از میناکاران این رنگ ها را با استفاده از ماده های مشخصی تهیه می کنند که این موضوع سبب زیبا تر شدن رنگ ها نیز می شود.

به عنوان مثال برای رنگ های قرمز، سبز، آبی و زرد از ماده های اکسید مس و طلا، ژل ماشی و.. استفاده می شود.

سخن پایانی

همان گونه که تا کنون متوجه شدید، هنر میناکاری اصفهان از شناخته شده ترین هنر های این استان تلقی می شود و افراد بسیاری برای کسب درآمد به آن مشغول می باشند. افرادی که می خواهند سوغات مناسبی را از استان اصفهان به دوستان و آشنایان خود هدیه دهند، می توانند به خرید ظرف های میناکاری شده بپردازند و در ازای آن نیز هزینه بسیار کمی را بپردازند.

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

 

مارادراینستاگرام دنبال کنید.