مینا ماده ای است که از اکسید شدن بعضی فلزات و چند نوع نمک با حرارت دیدن به دست می آید به همین دلیل است که به  آن هنر آتش و خاک می گویند. میناکاری ابتدا فقط روی فلزات قیمتی مثل طلا و نقره کار می شد؛ اما امروزه به دلیل علاقه و استقبال زیاد از این آثار و شرایط اقتصادی، میناکاری روی برنز، مس و سفال و … هم استفاده می شود. این آثار یا ظروفی مثل بشقاب، کاسه و … به صورت دیوارکوب و تابلو هستند. تابلوی میناکاری پرنیان از جمله آثار میناکاری پر طرفدار است که به عنوان یک هدیه نفیس همواره مورد استقبال مشتریان هنردوست و خوش ذوق قرار می گرفته است

تابلوی فاخر مینا کاری

تعریف مینا و مینا کاری

مینا در لغت به معنی شیشه و آبگینه است. مینا ماده ای است که از ترکیب چند ماده معدنی مثل مس، قلع و روی و … که با ترکیب شدن دیگر عنصرهای شیمیایی و غیر شیمیایی با حرارت بالا چیزی حدود ۸۵۰ درجه سانتی گراد به دست می آید.  میناکاری هنر تزئین انواع ظروف مانند بشقاب، کاسه، جعبه های زیورآلات و آرایشی، تابلوهای مختلف از جمله تابلوی میناکاری پرنیانو … است که از جنس های مختلف مانند فلز، سفال،  شیشه، سنگ و … ساخته می شوند. این هنر با استفاده از رنگ های لعابدار خاص، برای ثابت ماندن نقوش و رنگها، حرارت می بیند.

طرح  زیبای ترمه در تابلوی میناکاری پرنیان

تاریخچه میناکاری

هر کشور و منطقه ای علاوه بر جاذبه های گردشگری، آثار باستانی و مشاهیرش، با هنری که اصالتش مربوط به خود آن شهر است، در جهان مشهور می باشد. کشور عزیز ما ایران مهد هنرهای فراوانی است که به خاطر همین هنرهایش نام و آوازه ای در جهان پیدا کرده است. از جمله این صنایع دستی اصیل، زیبا و چشم نواز، هنر میناکاری است. میناکاری هنری با قدمت بسیار زیاد در حدود ۵۰۰۰ سال است. تابلوی میناکاری پرنیان یکی از انواع شاهکارهای میناکاری ایرانیان است که به عنوان سوغات و پیشکش ایران در سراسر دنیا مشهور است. آن چه که از مطالعات تاریخی به دست آمده است، هنر میناکاری از زمان ساسانیان در ایران اختراع شده است و مغول ها آن را به هند برده اند و از آن جا به سراسر دنیا شناسانده اند.

                                             تابلوی میناکاری پرنیان هنردست هنرمندان ایرانی

طرح های متنوع میناکاری

هنرمندان خلاق میناکار ایرانی، طرح و نقوش متنوع مختلفی را بر روی اشیا، ظروف، بناها و …  پیاده می کنند. هریک از هنرمندان میناکار برای خود سبک منحصر به خودش را دارد. همه ی این سبک های متنوع، زیبا، ظریف و چشم نواز هستند و سبک ها خودشان مدل های مختلف بانام های گوناگون دارند. حجره بندی یا خانه بندی، نقاشی شکری و مرصع از جمله سبک های اصلی میناکاری در ایران هستند که هریک با مدل و نام های تجاری مختلف در بازار موجود هستند. مثلا تابلوی میناکاری پرنیان، از جمله سبک های جذاب میناکاری می باشد که شهرت جهانی دارد.

معرفی چند مدل مینا کاری

  • اسلیمی: نوعی نقش و طرح است که برای بیننده تداعی کننده گل و گیاه و پیچک است که در بسیاری از بناها و کتیبه ها به کار برده می شد. طرح اسلیمی از دور ساسانی ابداع شده اما در دوره صفوی و هنر اسلامی تکمیل و شناخته شده است. برخی معتقدند وجه تسمیه اسلیمی همان اسلامی است. تابلوهای طرح اسلیمی هم مانند تابلوی میناکاری پرنیان جز سبک میناکاری نقاشی است.
  • ختایی: این هنر از طرح های متنوع گل و گیاه و اشکال طبیعی بوده که با هنر ایرانی به شکل نقش های نمادین در می آیند. نقش ختایی بر پایه خط های متقارن و موزون منحنی شکل طرح ریزی می شود.
  • مرغ ختایی: ترکیبی از نقش و نگار گل و گیاه و پرندگان است. رنگ های استفاده شده در آن آبی، قرمز و سرنج است.

سخن پایانی

میناکاری با قدمتی دیرینه برای زیبا کردن اشیا به کار می رود. این هنر دستی ارزشمند، حاکی از روح هنرمند و زیبایی دوست، ایرانیان از دیر و باز تا کنون است. تابلوی میناکاری پرنیان با صفحاتی از فلزات قیمتی مثل طلا، نقره، گاه مسی و برنزی زینت بخشی خارق العاده برای خانه هاست و ضمن اینکه هدیه ای نفیس و زیبا و با ارزش است می تواند معرف هنر اصیل ایرانی باشد 

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

 

مارادراینستاگرام دنبال کنید.