اصفهان جایگاه خود را به عنوان مرکز عمده صنایع سنتی در ایران همچنان حفظ کرده است. تابلو صنایع دستی اصفهان شامل نساجی، فرش، فلزکاری، نجاری، سرامیک، نقاشی و خاتم کاری در انواع مختلف است. این کار در محیط های مختلف از جمله کارگاه های کوچک صنعتی و بازاری، در منازل صنعتگران و بانوان و یا  کلبه های روستایی انجام می شود.

تاریخچه صنایع دستی اصفهان

صنایع دستی اصفهان به وضوح ریشه در گذشته سلطنتی این شهر دارد، پیدایش این صنایع گران بها ارتباط مستقیمی با عصر صفوی دارند. البته گفتنی است که انتقال مهارت ها از نسلی به نسل دیگر بارها مختل شده است، این اختلال با تهاجم افغان ها در سال 1722 شروع شد و با جنگ های بعدی، قحطی ها، طاعون، غارت های قبیله ای و کاهش جمعیت ناشی از آن نیز ادامه یافت. در دوره قاجار، مهارت و استعداد از اصفهان به تهران و تبریز سرازیر شد، درباریان از مصرف کنندگان و حامیان عمده تابلو صنایع دستی اصفهان بودند؛ اما کالاهای ارزان‌تر اروپایی که به صورت انبوه تولید می‌شدند،  برای صنایع دستی اصفهان زیان‌آور بودند که در طول قرن نوزدهم به بازارهای ایران هجوم آوردند.

اما هنردوستان و هنرمندان این صنایع دستی، این هنر های سنتی و منحصر به فرد را ادامه دادند تا علاوه بر معرفی آن ها به سراسر جهان، ادای دینی به گذشتگان و پیشکسوتان این هنر داشته باشند. این روز ها این صنایع دستی در سراسر جهان معروف و پرطرفدار است و افراد زیادی برای مشاهده و خریداری آن ها به بازدید از شهر اصفهان می پردازند.

در این جا قصد داریم انواع تابلو صنایع دستی اصفهان و تاریخچه آن ها را برای شما شرح دهیم.

1. مینا کاری

 هنر میناکاری که از قرن هجدهم در اصفهان رواج داشت، در زمان پهلوی ها در اصفهان رونق گرفت. در اوایل دهه 1950، 15 کارگاه با 20 میناکار وجود داشت که روی ظروف، گلدان ها، قاب ها، بطری ها، نشان ها و اشیاء دیگر نقاشی می کردند. بسیاری از بقاع متبرکه و تابلو ها در ایران و عراق تزئینات میناکاری داشتند که برخی از آن ها به سفارش خانواده سلطنتی ساخته شده بودند.

2. منبت کاری

منبت‌کاری‌های ایرانی، از زمان سلطنت زندیه در نیمه دوم قرن هجدهم، در تخصص شهرهای شیراز و اصفهان بوده است. در سال های اخیر، تابلو های منبت کاری، یکی از بهترین انواع تابلو صنایع دستی اصفهان در جهان معرفی می شوند.

نمونه ای از هنر منبت کاری

3. هنر گلدوزی

پس از یک دوره انحطاط، هنر گلدوزی در دهه 1920 در اصفهان احیا شد و نقوش سنتی بر روی انواع پارچه با توجه به تکنیک‌های قدیم و جدید، بر انواع تابلو صنایع دستی اصفهان اعمال می‌شد. در اواسط قرن بیستم، سوزن دوزی (سکمه دوزی، قلاب دوزی، ملیله دوزی و غیره) توسط زنان انجام می شد، معمولاً زنان بیوه آثار هنری خود را به دلالانی که عمدتا یهودی بودند می فروختند. در دهه های اخیر با افزایش تقاضای ملی برای پارچه های مجلل، رومیزی، روتختی و مواردی از این دست، هنر گلدوزی در جایگاه بالاتری قرار گرفته است.

4. فلزکاری

 شهرت اصفهان در کارهای تزیینی بر روی اشیاء فلزی با دستیابی به بالاترین استانداردهای داخلی کشور در قرن گذشته، امروزه نیز ادامه دارد. احیای این هنر در اصفهان تا حدودی به لطف مهاجرت صنعتگران از کرمان و یزد حاصل شد. فلزکاری در تابلو صنایع دستی اصفهان عمدتاً بر روی فلزات مختلف مانند آهن، مس، برنج، آلیاژهای نیکل و طلا و نقره انجام می شود. تابلو هایی که با این فلزات تزئینی زیبا طراحی شده اند، از گرانبها ترین و زیباترین انواع تابلو صنایع دستی اصفهان به شمار می روند.

نمونه ای از تابلو فلزکاری شده

5. هنر نقاشی

اصفهان در قرون گذشته مرکز عمده هنر نقاشی بوده است که در آن انواع نقاشی (مینیاتور، بوم، آبرنگ، لاک، نقاشی دیواری) در تابلو صنایع دستی اصفهان برای عرضه در بازار و توریست ها طراحی و اجرا می شد. به طور خاص، مخصوصا نقاشی قلم زنی، یک صنعت بسیار محبوب بوده و می باشد.  این روز ها اصفهان میزبان نقاشان حرفه‌ای از مکاتب مختلف نقاشی، از مینیاتور سنتی تا طرح‌های مدرن است که بر روی بوم، استخوان، عاج، چوب و مواد دیگر نقاشی می کنند و یکی از بهترین صنایع دستی را ترویج می دهند.

نقشی مینیاتوری در اصفهان

نتیجه گیری

اصفهان یکی از معروف ترین شهر ها برای آشنایی با انواع تابلو صنایع دستی اصفهان است. از قرن ها پیش صنایع دستی اصفهان در کل جهان پرآوازه و رایج بوده است. این روز ها نیز با پیشرفت رسانه ها و شبکه های اجتماعی، این صنایع بیش از پیش به افراد دنیا معرفی می شود و روز به روز به تعداد دوستداران صنایع دستی اصفهان افزوده می شود.


محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

 

مارادراینستاگرام دنبال کنید.