هنر میناکاری روی ظروف دارای اصالتی غیر قابل انکار است که هم بر روی انواع ظروف فلزی- مسی قابلیت اجرا شدن را دارد و هم می توان آن را بر روی انواع سفالینه پیاده کرد. در آمیختن و ترکیب هنر میناکاری و سفالگری منجر به ایجاد هنری جذاب تر به نام میناکاری روی سفال می گردد که به جرئت می توان گفت نوعی اثر و هنر منحصر به فرد است. این هنر زیبا و سنتی در شهرهای متعدد ایران هواداران خاص خود را داشته و بسیاری از علاقمندان اقدام به فراگیری آن می کنند. 

مشخصات و قیمت طروف میناکاری سفالی

کاربرد هنر میناکاری روی ظروف

می توان انواع ظروف را با استفاده از هنر میناکاری زینت بخشید که یکی از شاخه های نوین این هنر، میناکاری روی سفال است. از آن جایی که شهر لالجین در استان تاریخی همدان خاستگاه سفالگری است پس می توان به جرئت گفت که این شهر زیبا می تواند عنوان قطب و قلب میناکاری روی سفالینه ها را از آن خود کند. با کمک هنر میناکاری ظروف بسیار زیبایی می توان ساخت که هم جنبه کاربردی داشته باشند و هم زینت بخش منازل مردمان هنردوست ایران باشند. طرح های به کار رفته در ظروف سفالی منقش به هنر میناکاری به قدری زیبا هستند که هر بیننده ای را محو و متحیر رنگ و لعاب خود می کند. 

خرید اینترنتی ظروف میناکاری

فرآیند اجرای هنر میناکاری روی سفال

سفالگر با کمک شن، ماسه و آهک و با استفاده از هنر دستان توانمند خود شروع به ساخت ظروف سفالی می کند. گل را روی چرخ سفالگری می گذارد و چرخ را می چرخاند، با هر پیچ و تابی که به چرخ می دهد گل روی چرخ نیز فرم و حالتی به خود می گیرد تا در نهایت جان بگیرد و به ظرفی زیبا تبدیل شود. ظرف سفالی شکل می گیرد و به کوره می رود تا با حرارت کوره پخته شود. پروسه اجرای هنر زیبای میناکاری روی سفال کمی طولانی است. در ساخت و تولید سفالینه های منقش به هنر میناکاری، ایجاد طرح و الگو، قلم زنی و لعاب کاری از جمله مراحلی است که باید حتما تک تک آن ها را پشت سر گذراند. از دیرباز در شهر اصفهان هنر را با مذهب ترکیب می کرده اند و در حال حاضر  اکثر هنرمندان اصفهانی نیز از این آیین دیرینه و میراث آبا و اجدادی خود پیروی می کنند، این دو را با هم روی سفال تلفیق کرده و یک اثر بی نظیر خلق می کنند. در مسیر پیاده سازی هنر میناکاری روی سفال نخستین کار، سمباده زدن و صیقلی کردن ظروف سفالی است. این عمل در راستای صاف و یک دست کردن سطح بیرونی ظرف و از بین بردن برجستگی های موجود بر روی ظرف انجام می شود. در مرحله بعدی باید الگو و طرح مورد نظر را با استفاده از جوهر سیاه رنگ مخصوص روی ظرف انتخابی ترسیم کرد. پس از عبور از این مراحل، مرحله لعاب کاری آغاز می شود که این بخش به دلیل داشتن ظرافت، دقت بسیاری می طلبد. کیفیت متریال، ترکیب صحیح رنگ ها و تبحر هنرمند فاکتورهایی است که می تواند در نتیجه کار تاثیر بسزایی داشته باشد. 

ساعت میناکاری سفالی

سخن پایانی

از آنجایی که سفالینه ها بسیار حساس و شکننده هستند باید از آن ها بسیار مراقبت کرد و با ظرافت با آن ها برخورد کرد. چرا که ممکن است بی دقتی در نگهداری از آن ها، منجر به لب پر شدن یا از بین رفتن سفال ها شود. برای خرید ظروف سفال منقش به میناکاری حتما به فاکتورهایی مانند وزن توجه کنید، زیرا نباید سبک وزن باشند و همچنین آن ها را با دقت بررسی کنید تا عاری از هر گونه آسیب یا ترک خوردگی باشند. برای تمیز کردن ظرف سفالی میناکاری شده بهتر است پارچه ای را مرطوب کرده و ظرف را با آن تمیز کنید. برای این که از هنر میناکاری روی سفال و خرید آن ها بیشترین لذت را ببرید بهتر است محصولات مورد نظر خود را در دو شهر اصفهان و لالجین همدان جستجو کنید چرا که قطعا این دو شهر در مقایسه با سایر شهرها در تجربه، کیفیت و اصالت در زمینه هایی چون سفالگری و میناکاری حرف های ناب زیادی برای گفتن دارند. بد نیست بدانید نمونه های قابل توجه و زیادی از ظروف میناکاری شده توسط هنرمندان ایرانی زینت بخش موزه های معروف سایر کشورها نظیر انگلیس، آمریکا و فرانسه است. 

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

 

مارادراینستاگرام دنبال کنید.