میناکاری روی شیشه از دیرباز تا به امروز یکی از هنرهایی است که در صنایع دستی استفاده می شود. قدمت میناکاری در ایران نزدیک به پنج هزار سال تخمین زده شده است. ترسیم نقش های زیبا و ساده بر روی شیشه ها از جمله کشیدن حیوانات مختلف یا به رسم کشیدن طبیعت باعث شده صنایع دستی های زیبایی ساخته شود و هر کسی دوست داشته باشد از آنها را در گوشه ای از اتاق خودش داشته باشد. اما میناکاری روی شیشه چگونه است؟ آموزش آن به چه صورت است و چگونه ساخته می شود؟ اینها معدود سوالاتی است که در این مطلب سعی داریم به آنها بپردازیم. 

سعی کنید از رنگ هایی استفاده نمایید که از یک خانواده باشد

تعریف مینا چیست؟

در میناکاری روی شیشه بهتر است ابتدا درباره ماده اصلی آن که مینا نام دارد، بیشتر اطلاعات داشته باشیم. مینا ماده است که از لعاب شیشه ساخته شده و از آن بر روی شیشه های شفاف استفاده می شود و می توان با مینا نقش و نگار های زیبایی را به ثبت رساند. در میناکاری روی شیشه می توان از تنوع رنگ های متفاوتی استفاده کرد. 

البته میناکاری فقط مختص شیشه نیست و می توان بر روی مس، طلا، نقره، برنج و حتی چوب نیز استفاده نمود. در صنایع سازی ما شاهد رقابت افراد زیادی هستیم که سعی می کنند با نقش و نگارهای خاص، هنر خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. 

کار کردن بر روی سفال از قدیمی ترین و سنتی ترین کارهایی است که با میناکاری انجام شده است. این هنر در سایر کشورهای دیگر نیز رواج دارد. به عنوان مثال؛ شیشه های بسیاری از کلیساها با میناکاری روی شیشه است. همچنین مسجدهایی که به صورت توریستی از آن دیدن می کنند، همه و همه بر روی دیوار و شیشه ها، از مینا استفاده می شود. 

سعی کنید از رنگ هایی استفاده نمایید که از یک خانواده باشد

بررسی انواع میناکاری روی شیشه

میناکاری روی شیشه می تواند توسط چند رنگ ساده باشد. گاهی نیز با ترکیب چند رنگ با هم می توان طرح های زیبا و خاصی را بر روی شیشه کشید. به عنوان مثال؛ شما می توانید روی بطری های شیشه، پنجره هی شیشه ای و حتی آینه های بزرگ یا کوچک نقش هایی ترسیم کنید. میناکاری از روش های قدیمی است که در ایران وجود داشته و دارد. 

میناکاری روی شیشه در طول تاریخ ایران

این هنر زیبا و چشم نواز از دیرباز تا به امروز رواج داشته است. این هنر در ابتدا برای رنگ آمیزی پنجره های مکان های مذهبی چون کلیسا انجام می شده، امروزه نیز میناکاری روی شیشه هایی چون بطری انجام می گیرد. 

بر اساس آثارهای مانده از میناکاری روی شیشه، این هنر از اروپا آغاز شد که افراد هنرمند بر روی شیشه های کلیساها میناکاری می کردند. شیشه های رنگی دوران قرون وسطی توسط فردی به نام تئوفیلوس انجام شده است. در زمان قاجار نیز افراد مختلفی به این هنر روی آوردند. به طور کلی در ایران از دوران قاجار میناکاری روی شیشه آغاز شد. 

نکات حائز اهمیت برای ارزش گذاری میناکاری روی شیشه

معمولاً برای ارزش گذاری شیشه هایی که بر روی آنها میناکاری انجام شده است را بر اساس قدیمی و سنتی بودن آن می سنجند. همچنین استفاده کردن از رنگ های مختلف به طوری که رنگ ها هارمونی مناسبی داشته باشند نیز، ارزش میناکاری روی شیشه را بالا می برند. 

پرهیز افراطی هنگام استفاده از رنگ های مختلف نیز مهم است. چون اگر میناکاری به طور خیلی شلوغی بر روی شیشه مورد نظر انجام شود، ارزش آن را کاهش می دهد. مهارت هنرمند بر روی اجرای ظرافت ها نیز از دیگر عواملی است که می تواند ارزش کار را چندین برابر کند. 

در میناکاری روی شیشه می توان از تنوع رنگ های متفاوتی استفاده کرد.

آموزش میناکاری روی شیشه

ابتدا باید ظرف مورد نظر خود که از جنس شیشه باشد را انتخاب کنید. سپس یک طرح بر روی بکشید. سعی کنید از رنگ هایی استفاده نمایید که از یک خانواده باشد یا اگر می خواهید از رنگ های دیگری استفاده کنید، باید هوشمندانه انتخاب کنید. امروزه میناکاری روی شیشه طرفدارای مخصوص خودش را دارد. شما می توانید در ابتدا روی ظرف های کوچک کار کنید. سپس با پیدا کردن مهارت در میناکاری روی شیشه، به سمت در و پنجره های شیشه ای بروید و بر روی آنها طرح و نگار ببندید. 

استفاده از هفت رنگ برای میناکاری روی شیشه

شما می توانید با کمک مینا کاری روی شیشه ها، رنگ های رنگین کمان را به وجود بیاورید. این شیشه ها حتی با رنگ های فیروزه ای نیز میناکاری می شوند. شما می توانید حتی هدیه هایی را درست کنید و محصولات منحصر به فردی را به وجود بیاورید. 

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

مارادراینستاگرام دنبال کنید.