هنر میناکاری یک هنر بسیار قدیمی است که از آغاز اسلام وجود داشته. این که مبدأ این هنر کدام کشور است بر هیچ کس روشن نیست، ولی چون سیر تکامل این هنر در ایران و شهر زیبای اصفهان بوده، این هنر در چشم تمام جهانیان یک هنر ایرانی است و ظروف میناکاری جز سوغات ارزشمند شهر اصفهان است. هنر میناکاری یکی از هنر های ظریف و بسیار خاص است که همواره توجه توریست های خارجی و هموطنان ایرانی را به خود جلب می کند. این استقبال بی نظیر باعث شده که یادگیری هنر میناکاری بسیار مورد استقبال علاقه مندان قرار بگیرد.

هنر میناکاری، یک هنر ماندگار


هنر میناکاری

مینا به معنای لعابی شفاف است که برای ایجاد طرح و نقش بر روی فلز یا کاشی کشیده می شود. هنر میناکاری به عبارتی به هنر هم‌جواری خاک، آتش، فلز و رنگ مشهور است. کیفیت ظروف میناکاری به مواد اولیه استفاده شده و تبحر سازنده آن بر می گردد. این هنر طرفداران بسیار دارد. هنر میناکاری هنر ظریف و دقیقی است و برای یادگیری هنر میناکاری نیاز به صبر و حوصله و پشت‌کار فراوان است.

انواع میناکاری

میناکاری دارای چندین نوع و سبک است که تفاوت این ها در نوع طرح و نقوشی است که بر روی اثر هنری شکل می بندد و برای یادگیری هنر میناکاری شناخت این سبک ها ضروری است. از جمله انواع میناکاری می توان به میناکاری حجره بندی، میناکاری نقاشی، میناکاری برجسته،میناکاری پنجره‌ای، میناکاری شکری اشاره کرد.

مراحل ساخت ظروف مینا کاری

برای هنر میناکاری معمولاً از فلزاتی چون مس، طلا، نقره، برنج و ... استفاده می کنند. مس به دلیل خواصی چون چکش خواری،دوام و استحکام بالا، شکل پذیر بودن و امکان ورقه شدن یک انتخاب بسیار عالی برای هنر میناکاری است. مسی که برای میناکاری استفاده می شود باید 99 درصد و با بیشترین ضخامت ممکن باشد. برای شروع یادگیری هنر میناکاری شما باید اطلاعات جامعی در مورد فرآیند تولید و ساخت یک ظرف میناکاری داشته باشید. در ادامه مراحل ساخت یک ظرف میناکاری را بررسی می کنیم.

طراحی ظروف میناکاری نیاز به صبر و سلیقه دارد


انتخاب جنس مورد نظر

همان طور که گفته شد برای میناکاری از فلز های مختلفی می توان استفاده کرد ولی بهترین انتخاب مس است. در اولین مرحله ورقه مس به اندازه مورد نیاز توسط فرد مسگر متخصص انتخاب می شود و به صورت ظرف یا هر اثر میناکاری دیگری شکل داده می شود. 

لعاب و حرارت کوره

در شروع یادگیری هنر میناکاری شما باید اطلاعاتی را در مورد انواع لعاب کسب کنید. بعد از ساخت اثر هنری توسط مسگر، لعابی سفید رنگ به وسیله شخص میناکار بر روی اثر هنری کشیده می شود. بعد از لعاب دادن اثر، ظرف را داخل کوره قرار می دهند و در دمایی حدود 750 درجه حرارت می دهند. بعد از اینکه ظرف، زمان مورد نظر در کوره ماند به طور مجدد روی ظرف را با لعاب با کیفیت بالاتری می پوشانند و سپس مجدداً ظرف را به کوره بر می گردانند. زیبایی هنر میناکاری باعث شده استقبال از  یادگیری هنر میناکاری به عنوان یک هنر قدیمی بسیار بالا باشد.

یادگیری هنر میناکاری

طراحی ظروف میناکاری

بعد از مرحله حرارت دادن و لعاب دادن ظروف نوبت به مرحله طراحی روی ظروف مینا می رسد. این مرحله کاملاً به سبک، سلیقه و ظرافت استاد میناکار بستگی دارد. استاد میناکار با تمام توانایی و هنر خود به ظروف مسی بی جان نقش و روح می بخشد و این باعث شده که هنر میناکاری یک هنر ماندگار شود. در یادگیری هنر میناکاری صبر و سلیقه دو عنصر بسیار مهم در موفق شدن یک فرد میناکار است.

ساخت ظروف مینا کاری به دو روش خم کاری و چکش کاری

ظروف میناکاری به دو روش خم کاری و چکش کاری ساخته می شوند. در روش خم کاری، ظروفی که یک دست هستند به وسیله دستگاه خم و برش، به شکل مورد نظر خم می خورند و سپس ظرف آماده می شود. در مراحل یادگیری هنر میناکاری یک روش شکل دهی ظروف چکش کاری است. در روش چکش کاری، شخص سازند در ابتدا وسط طرح را مشخص کرد و سپس با ضربات پی‌درپی چکش به آن ورق شکل می دهد و آن را به صورت شکل نهایی که می خواهد در می آورد.


محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:


مارادراینستاگرام دنبال کنید.