هنر میناکاری بر روی انواع ظروف از جنس های متفاوت مانند برنج، مس، نقره، طلا، سفال و غیره انجام می شود.آموزش هنر میناکاری

آموزش هنر میناکاری

مینا در آموزش هنر میناکاری به چه معناست؟

مینا در اصل ماده ای از لعاب شفاف است که برای طراحی نقش های مختلف بر روی ظروف استفاده می شود به همین دلیل این هنر را میناکاری می نامند. مینا در آموزش هنر میناکاری یک قطعه فلز است که با هنر اتش و خاک درآمیخته و در ساخت کاشی نیز به کار می رود. مینا پس از پخته شدن در کوره به هنگام میناکاری با یک طرح زیبا و جذاب نقش می بندد و ظرافت اشیاء را چند برابر می کند.یک نمونه از کوره در آموزش هنر میناکاری

یک نمونه از کوره در آموزش هنر میناکاری

تاریخچه هنر میناکاری در ایران از چه زمانی بوده است؟

آموزش هنر میناکاری در گذشته های بسیار دور در زمان اشکانیان و ساسانیان رواج یافته است‌. بعضی از مورخان معتقدند که این هنر به ایران راه پیدا کرده است اما چون از گذشته های دور توسط ایرانیان آموزش داده می شود هنر ایرانی محسوب می شود. یک نمونه از هنر میناکاری در ایران از زمان صفویه باقی مانده است که نشان دهنده اصالت و هنر دست استادان ایرانی است.

روش های آموزش هنر میناکاری و ساخت ظروف هنری چگونه است؟

یکی از بهترین نمونه های فلز برای آموزش هنر میناکاری فلز مس است. البته سایر فلزات دیگر از جمله طلا، نقره، برنج، استیل و غیره برای این هنر نیز وجود دارند. انتخاب مس به این دلیل است که از مقاومت بالایی برخوردار می باشد و قابل چکش خوار بودن و شکل پذیر بودن است. همچنین لعاب میناکاری بر روی این مدل فلز به راحتی می نشیند و نقش روی آن جذاب تر و دلپذیر تر خواهد بود؛ بنابراین در قدم اول میناکاری از مس شروع کنید.

در آموزش هنر میناکاری بعد از انتخاب فلز مورد نظر لازم است که توسط مسگر به آن شکل داده شود یا ظرف خام از اول کار تهیه شود. حال باید آن ظرف توسط میناکار لعاب کاری شود وه در این مرحله ظرف را به صورت کامل و یکدست لعاب سفید می زنند. در این مرحله به لعاب سفید لعاب آستر نیز گفته می شود. بعد از آن فلز دوباره وارد کوره با دمای ۷۵۰ درجه سانتی گراد می شود تا کامل پخته شود و دوباره برای بار دوم لعاب کاری شود.

یک ظرف میناکاری شده در آموزش هنر میناکاری حدود سه الی چهار بار تکرار می شود. بعد از این که ظرف آماده شد هنرمند مشغول به طراحی نقش های دلخواه می شود و انواع نقش های مختلف را می تواند بر روی ظرف پیاده کند. این مرحله در آموزش هنر میناکاری رنگ آمیزی هفت رنگی نامیده می شود. باز هم در این مرحله ظرف وارد کوره با دمایی حدود ۶۰۰ درجه سانتی گراد می شود تا رنگ ها به صورت مطلوب و دلخواه در بیاید. 

زیرساخت چکش کاری در میناکاری چیست؟

زیرساخت ها در آموزش هنر میناکاری به دو نوع شیوه چکش کاری و خم کاری وجود دارد. در نوع چکش کاری هنرمند پس از این که ورقه نورد نظر را برید وسط آن نقطه پرگار را می گذارد و یک دایره رسم می کند. مجددا دایره دوم را کوچک تر و داخل آن رسم می کند. بر اساس شکل های مختلف با ضربات مختلف بر روی دایره رسم شده دیواره های ظرف تعیین می شود. این عمل تا زمانی که ظرف کامل شود ادامه پیدا می کند.

نمونه ای از فنجان نعلبکی مسی میناکاری شده

نمونه ای از فنجان نعلبکی مسی میناکاری شده

زیرساخت خم کاری در میناکاری چه می باشد؟

در نوع دوم خم کاری ورقه در آموزش هنر میناکاری این روش برای نقش پذیری ظروف یک تکه ای مورد استفاده قرار می گیرد که توسط ماشین خم کاری انجام می شود. وسایل های مختلفی که در این زیر ساخت انجام می شود انبردست، چکش چوبی، دم باریک، رنده، سوهان، میخ سر پهن، قلم سر تیز، پاشنه گرد و غیره است. 

نتیجه گیری مراحل و معرفی آموزش هنر میناکاری

آموزش هنر میناکاری یک هنر ظریف و زیبا است که نیاز به دقت و ظرافت بالایی دارد. این هنر شامل چندین مرحله لعاب کاری است و در نهایت نیازمند طراحی های زیبای هنرمند است تا بر تن ظرف مورد نظر نقش ببندد. همچنین هنر میناکاری شامل دو نوع زیرساخت چکش کاری و خم کاری است که بر اساس ظروف مختلف چند تکه ای یا یک تکه ای مورد استفاده قرار می گیرد. شما برای آموزش و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هنر میناکاری می توانید به سایت میناکاری حجازی مراجعه بفرمایید.

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

ما رادراینستاگرام دنبال کنید.