میناکاری این هنر زیبا و با ارزش در ایران، بیشتر از مناطق جهان نمو داشته است؛ به طوریکه یکی از آثار برجای مانده از این هنر ارزنده متعلق به عهد صفویه می باشد. رنگ های میناکاری مهم ترین عاملی هستند که می توانند به هنر شما شکوه و جلوه ببخشند.

رنگ ها در میناکاری

ترکیبات ساخت رنگ میناکاری

 این رنگ ها از ترکیب رنگ های زیر تهیه می شوند که بسته به کاربردشان مقدار آن ها می تواند تغییر کند. می توان گفت که مهم ترین رنگ ها شامل می تواند شامل رنگ های داخلی، فلزی بیرونی، بنایی، تخصصی، صنعتی، رنگ لعاب، لاک چوب، آسترها، لاک و لعاب های نیمه براق داخلی شود.

ساخت رنگ میناکاری در مراحل مختلفی تهیه و تولید می شود که ترکیب چند ماده سبب ساخت رنگ های جذاب می گردد. غالباً رنگ مینا از مخلوط اکسید فلزات متفاوت تولید می شود. برای تثبیت رنگ مینا، آن را داخل کوره قرار می دهند که براساس جنس رنگ درجه حرارت کوره متفاوت می باشد؛ برای اینکه آسیبی به لعاب مینا وارد نشود، می ­توان درجه حرارت کوره را تنظیم نمود.

روش ساخت رنگ میناکاری

اغلب به رنگ های مینا، رنگ های نسوز هم گفته می شود. به جهت درست کردن رنگ میناکاری، مقدار اندکی از پودر رنگ مورد نظر خود را بر روی شیشه ریخته و به آرامی مقداری بست به آن بیفزائید. سپس ترکیب پودر رنگ و بست را توسط کاردک مخلوط نمایید. این کار را تا زمانی انجام دهید که خمیر رنگ، نه سفت باشد و نه روان و شل. در پایان خوب است رنگ ساخته شده را چند دقیقه به حال خود رها کنید تا اصطلاحا کاملا جا بیفتد.

میناکاری روی مس

کاربرد ساخت رنگ میناکاری

تهیه رنگ های میناکاری، کاری بسیار مهیج و جذاب می باشد و باعث افزایش شادابی انسان می شود. این کار جذابیت این هنر زیبا و با ارزش را دو چندان می کند، به ویژه آن که این نوع رنگ ها به لحاظ استقامت در برابر دما و رطوبت و خش دارای کیفیت مطلوبی می باشند. با استفاده از شفافیت رنگ های مینا، می توان رنگ هایی زیباتر چون گل ماشی، سبز، ارغوانی، آبی لاجوردی، فیروزه ای و … به دست آورد. ساخت رنگ میناکاری بهتر است توسط فردی با تجربه صورت بگیرد. این رنگ بر روی ظروف مسی هم انجام می شود، البته مس باید خالص باشد؛ چرا که ناخالصی موجب می گردد ظرف لعاب نگیرند و پس از پایان کار قسمتی از نقاشی از بین برود. به طور کلی ميناكاري روي سطوح مسی و سفالی انجام می شود. زمانی که با قواعد ترکیب رنگ ها آشنا شوید می توانید از خلاقیت و سلیقه در تركيب رنگ ظروف ميناكاری، استفاده نمایید. 

نقاشی میناکاری

نکات مهم در ساخت رنگ میناکاری

  1. اگر نسبت صمغ بیش از حد باشد، بعد از خشک شدن حالت گل پیدا می کند و خیلی غلیظ می شود، از طرفی ظرف کدر رنگ خواهد شد.
  2. اگر نسبت گلیسیرین نیز بیش از حد معمول باشد، ترکیب به دست آمده بیش از حد شل خواهد بود.
  3. توصیه می شود پس از ساخت رنگ میناکاری، بست را در داخل یخچال نگهداری کنید تا در معرض نور نباشد که کیفیت خود را از دست بدهد.
  4. ‌‌بعد از استفاده از رنگ، اگر رنگ خشک شود، می توان چند قطره از ترکیب صمغ عربی و گليسيرين را درون آن چکانده و مجدداً آن را برای نقاشی احیاء کرد. ‌‌همچنین می توان پودر رنگ را با جوهر اسطوخودوس يا جوهر کاج ترکیبو نقاشی را انجام داد ‌‌که در اینجا می بایست به روش «رنگ روغن» عمل کرد.‌‌

سخن پایانی

تهیه رنگ های میناکاری از مراحل اولیه این هنر می باشد. دو ماده اصلی در ساخت رنگ میناکاری گلیسیرین و صمغ عربی کاربرد دارد. میناکاری حجازی از یک دهه پیش، با هدف ارتقای جایگاه صنایع دستی، فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون می توان از آن به عنوان یکی از بزرگ ترین تولید کننده های مینای نقاشی در اصفهان نام برد. لازم به ذکر است که تمامی مراحل ساخت و نقاشی ظروفی که در فروشگاه میناکاری حجازی جهت عرضه ارائه می شود، از آغاز تا پایان در این مجموعه تولیدی انجام می گردد و دارای امضا می باشد.

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

ما رادراینستاگرام دنبال کنید.