انواع رنگ هایی که در ظروف مینا استفاده می شوند، از تولیدات کشور آلمان هستند. این رنگ ها جزء باکیفیت ترین رنگ های قابل دسترس هستند. ملاحظه می شود در تولید هر نوع رنگ های میناکاری اکثراً از فلزات اکسید استفاده می کنند. این رنگ ها از قیمت بالایی برخوردار هستند، به خصوص اگر از فلزاتی مانند طلا باشند.
در بعضی مناطق رنگ های مورد استفاده برای هنر میناکاری وجود ندارند که در این صورت بهتر است از فروشگاه های آنلاین خریداری شوند.
شناخت رنگ های میناکاری
نوع رنگ های میناکاری که برای سطوح اشیاء به کار می روند، مختلف هستند. در ادامه به برخی از این رنگ ها اشاره می کنیم.
- رنگ آبی لاجورد
برای به دست آوردن رنگ آبی، اکسید یا آرسنات کبالت را به یکی از اکسیدهای فلزاتی مانند آلومینیوم و کلسیم و ... می افزایند. در ادامه به بررسی این نوع رنگ های میناکاری می پردازیم.
- ترکیب کائولین با اکسید فلز کبالت باعث ایجاد رنگ آبی روشن می شود.
- ترکیب کائولین با فسفات باعث ایجاد رنگ آبی تیره می گردد.
- افزودن روی اکسید، باعث ایجاد رنگ آبی آسمانی خواهد شد.
- افزودن نیکل اکسید، باعث ایجاد رنگ آبی مایل به طوسی می شود.
- کروم اکسید رنگ سبزآبی را تولید می کند.
- رنگ صورتی
با ترکیب موادی مانند اکسید کلسیم، اکسید سیلسیوم، اکسید کروم و ... رنگ صورتی به وجود می آید که با افزودن مقدار ناچیزی ماده آهک، رنگ آن آتشی تر می گردد. بوریک اسید باعث ایجاد رنگ صورتی مایل به بنفش در این نوع رنگ های میناکاری می شود و در عوض، اکسید فلزاتی مانند سدیم، این رنگ صورتی را به ارغوانی تبدیل می کنند.
رنگ های میناکاری را می توان از ترکیبات مختلفی به دست آورد.
- رنگ سبز
در این نوع رنگ های میناکاری، نقش اساسی را کروم اکسید انجام می دهد. این ماده دیر حل می شود و در دمای بالا مورد استفاده قرار می گیرد. برای تهیه رنگ سبزه تیره می توان از نیکل اکسید استفاده کرد. با افزودن مقدار ناچیزی اکسید آهن می توان رنگ سبز مایل به قهوه ای تهیه کرد.
- رنگ زرد
رنگ زرد میناکاری را می توان از طریق انتیمونات سرب تهیه کرد. با تغییر مقداری از مواد اکسید آهن، باریم یا استرنسیم و ... می توان رنگ های زرد متفاوتی به دست آورد. رنگ زرد لیمویی در دمای بالاتر از هزار درجه استفاده می شود.
این نوع رنگ های میناکاری در صورتی که کلسیم اکسید آن ها ناچیز باشد، در لعاب های قلعی نیز کاربرد دارند. کربنات منیزیم باعث خوش رنگ تر شدن ترکیب می شود. به طور کلی باید گفت رنگ زرد از ترکیب موادی مانند آهن، کرمیک و قلع یا سرب اکسید تهیه می شود.
- رنگ مشکی
رنگ مشکی از ترکیب اکسید آهن، کروم و کبالت تهیه می شود. در صورت اضافه کردن آهک، رنگ مشکی مایل به قهوه ای ایجاد می شود. با افزودن موادی مانند فلدسپات به این نوع رنگ های میناکاری، میتوان آن ها را برای طراحی های زیرلعاب مناسب تر کرد. البته باید توجه داشت تنها با یک اکسید، رنگ مشکی کامل به دست نمی آید.
- رنگ طلا
طلا یکی از مواد سنتی است که در رنگ های میناکاری کاربرد دارد. این نوع رنگ های میناکاری که با طلا ساخته می شوند، رنگ زیبا و درخشانی به ظروف می دهند. در رنگ طلا، روغن های آلی کاربرد دارند. ابتدا مایع طلا را که به رنگ مشکی یا قهوه ای تیره است، با قلم مو مخصوص روی سطح ظروف لعابی طراحی می کنند. سپس آن را تا دمای ۶۰۰ درجه سانتی گراد حرارت می دهند.
اغلب رنگ های میناکاری به صورت پودری هستند.
ویژگی رنگ های میناکاری
همانطور که اشاره شد، رنگ های میناکاری در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند؛ البته هر نوع رنگ های میناکاری که مصرف می کنید باید دارای کیفیت بالایی باشد، زیرا به کار بردن رنگ های بی کیفیت باعث ضعیف شدن عملکرد و نتیجه نامطلوب می شود.
نکاتی که در رابطه با رنگ ها باید به آن توجه بفرمایید این است که رنگ باید سفت نباشد و بدون سنگریزه باشد. رنگی مرغوب است که نسبت به سطح اشیا دارای چسبندگی باشد.
رنگ های میناکاری دارای ارزش بالایی هستند.
جمع بندی
در زمان انتخاب نوع رنگ های میناکاری باید همواره به ماده ای که رنگ را در خود حل می کند نیز توجه داشته باشید و این ماده در کنار رنگ باشد، تا زمانی که ظروف میناکاری شده را نادرست رنگ آمیزی کردید، بتوانید مجدداً آن را رنگ آمیزی و اصلاح کنید.
البته لازم به ذکر است پرداختن به این هنر مستلزم آموزش های جامع و کامل است. زیرا که این رنگ ها دارای ارزش بالایی هستند و اشتباه های فراوان در این کار، هزینه های گزافی را به همراه خواهد داشت.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط:
دیدگاه خود را بنویسید