با میناسازی ظروف، دوام آن با پخت در دمای بالا در حدود 850 درجه سانتیگراد، افزایش یافته و آنها را برای استفاده در شرایط متفاوت ایمن می کند.
اجرای پوشش مینا
در انواع ظروف میناسازی شده که از فولاد با بهترین کیفیت ساخته شده و از روکش های سرامیکی استفاده می شود، با اجرای پوشش لایه میناسازی در آخرین لایه، ظروفی بی نظیر با دوام و ماندگاری بسیار بالا حاصل می شود.
میناسازی یکی از محبوب ترین صنایع دستی
با میناکاری طرح واقعاً زنده می شود. این به محصول ویژگی های زیبایی شناختی و کاربردی مورد نیاز را می دهد. در صورتی که رنگ داخلی و خارجی محصول متفاوت باشد، ابتدا پوشش داخلی را اعمال کرده و پس از خشک شدن، میناسازی مخصوص را اجرا می کنند. این پوشش، به طور خاص برای محافظت از این ظروف ساخته شده و باید کاملا بادوام باشد.
مواد اولیه به کار رفته در میناسازی
میناکاری، از جمله صنایع دستی پرطرفداری است که قدمتی چند هزار ساله داشته و عمدتا روی ظروف و قطعات مس، اجرا می شود. اما باید اشاره کرد که امکان اجرا روی دیگر فلزاتی همچون طلا و نقره را نیز دارد. این بدان دلیل است که فلز طلا، در زمان اجرای میناسازی و ذوب شدن مینا، دچار اکسید شدن نشده و بنابراین می توان بهترین جزئیات را در طراحی روی مینا انجام داد. در مقایسه با اجرای مینا بر روی ظروف مس و نقره، کیفیت این نوع ظروف مینا، بسیار بالاتر خواهد بود.
انواع ظروف فلزی، سرامیکی، سفال و شیشه با میناسازی
این نکته را نیز باید اشاره کنیم که در میناسازی ، شکل گیری آن، با توجه به ترکیب های اکسید فلزات و چند نوع نمک صورت می گیرد که در برابر حرارت بالا میان 750 تا 850 درجه سانتیگراد بوده و باعث می شود تا رنگ میناسازی به خوبی ثبات پیدا کنید. البته این رنگ های زیبا، مطابق با دما و به مرور زمان، شکل خواهند گرفت.
ضمن آن که لعابی که در این روش استفاده می شود، لایه ای از مواد معدنی است که جهت آماده سازی سطوح نقاشی، بر روی قطعه های فلزی، پوشیده می شود. از سویی دیگر، در میناسازی رنگ هایی مینا نیز اکسیدهای فلزی هستند که ابتدا با مواد معدنی ترکیب شده و روی فلز قرار داده می شوند که می تواند رنگ هایی همچون فیروزه ای، مشکی، زرد لیمویی، قهوه ای، سبز مغز پسته ای و لاجوردی باشد.
رنگ و طرح های بی نظیر در میناسازی
انواع میناسازی
از جمله صنایع دستی زیبا و محصور کننده ای که در ایران و سطح جهان، محبوبیت بالایی دارد، هنر زیبای میناسازی است که در فرهنگ و تاریخ ایران، ریشه ای عمیق دارد. البته برخی، تاریخچه این هنر ارزشمند را به ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد متصل می کنند.
همان گونه که اشاره شد، انواع میناکاری در سطوح مختلفی اجرا می شود که هر یک دارای جذابیت و زیبایی منحصر به فردی است. هنرمندان میناسازی ، آنها را روی سرامیک، کاشی، سفال، شیشه و فلز، اجرا می کنند و طرح و نقش های بی نظیری را خلق می نمایند.
در این صنایع دستی، از عناصر مختلف شیمیایی و طبیعی استفاده می شود و از رنگ آمیزی با روش هفت رنگ بر روی سطوح استفاده می گردد. میناسازی مطابق با روشی که رنگ روی بوم یا فلز به کار گرفته می شود، دارای سه دسته بندی است که شامل مینا با زمینه قلمزنی، مینای نقاشی شده و مینای خانهبندی می شود.
روش نگهداری ظروف مینا
توصیه می شود که در راستای نگهداری و مراقبت از ظروف میناسازی شده، همواره به آن به عنوان ظروفی لوکس استفاده کرده و هنگام تمیز کردن آنها، از شوینده و اسفنج های نامناسب و زبر استفاده نکنید. ظروف میناسازی که از جنس سرامیک هستند، احتمال شکستن داشته و لذا نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
ضمن آنکه این ظروف، در مقابل مواد اسیدی همچون آبلیمو، مقاومت بسیار پایینی دارند که از پاشش این مواد به ظروف میناسازی شده، پرهیز شود. از سویی دیگر، توصیه می شود برای جلوگیری از سوختن رنگ مینای ظروف، آن ها را دور از شعله مستقیم نگهدارید.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط:
دیدگاه خود را بنویسید