هنر میناکاری هنر اصیل ایرانی است که با رنگهای متنوع طرحهای پیچیدهای را بر روی ظروف فلزی و سفالی پیاده میکند. کلمه مینا به رنگ لاجوردی در بهشت اشاره میکند. هنرمندان ایرانی در زمان ساسانی این هنر را ابداع کردند و مغولان این هنر زیبا را به کشورهای دیگر بردند. امروزه از ابزار متفاوتی برای خلق آثار هنر میناکاری استفاده میشود. یکی از ابزارهای کارآمد این هنر شابلون میناکاری است.
از این هنر بر روی ظروف فلزی و سفالی استفاده میشود. میناکاری روی سفال نیازمند ابزار و زیرساخت است.
شابلونهای میناکاری بیشتر برای ظروف سفالی کاربرد دارند. شابلون یکی از وسایل و ابزار مهم و کاربردی در هنر میناکاری محسوب میشود.
شابلون میناکاری
مراحل استفاده از شابلون میناکاری
قبل از استفاده از شابلون میناکاری، لازم است که سفال بهخوبی سمباده کشیده شود. بعد از صیقلی دادن سفال باید مرکز کار خود را مشخص کنیم. برای قراردادن شابلون میناکاری باید مرکز ظرف سفالی شما کاملاً مشخص شده باشد. با استفاده از شابلون و جوهر مخصوص طرح خود را بر روی ظرف انتقال دهید. توجه داشته باشید که در این مرحله حتماً از جوهر مخصوص این کار استفاده کنید، چرا که جوهرهای معمولی روی کار پخش میشوند و همگام پاککردن شما را دچار مشکل میکنند. در مرحله بعد از سیاهقلم مخصوص سفال استفاده میکنیم و در انتها مرحله لعاب زدن به قسمتهای مشخص شده است. توجه داشته باشید که بخش لعابکاری مهم است و پس از آن کار خود را در کوره مخصوص قرار میدهیم تا آماده شود.
شابلون میناکاری
به نقوش و طرحهایی که بر روی سطح ژلاتینی قرار دارد و بهوسیله آن میتوانید طرحهای مدنظر خود را بر روی کار خود پیاده کنید. شابلون میناکاری مانند مهر عمل میکند و طرح روی خود را بر روی کار شما پیاده میکند. طرح این شابلونها به شکل اسلیمی و سنتی قدیم میباشد که نقوش قدیمی را تداعی میکند.
شناخت بیشتر نقوش شابلون میناکاری
طرحهای اسلیمی از قدیمیترین طرحهایی است که برای ظروف میناکاری مورداستفاده قرار میگرفته و اکنون نیز دارای محبوبیت بالایی میباشد. طرح اسلیمی از زمان نیاکان سلجوقی و تیموری باقیمانده و در آن زمان بر روی ظروف نقش میزدند.
بسیاری از تاریخدانان معتقد هستند که این ظروف به زمان ساسانیان برمیگردد و ظهور اسلام نهتنها باعث ازبینرفتن تین هنر نشده بلکه اسلام دلیلی بر توسعه و گسترش این هنر شده است. از همان زمانهای قدیم مرسوم بوده که از شابلون میناکاری دستساز استفاده میکردند.
در طرحهای میناکاری رعایت قرینه و اصول هندسی در طرحهای اسلیمی ضروری است.
طرح میناکاری بر روی فلز
اما یکی سری از طرحها در شابلون میناکاری امروزی است و بیشتر بر روی فلز و طلا استفاده میشود. طرح گل ها و انواع حیوانات، قسمتی از این کارهای هنری میباشد که برای زیورآلات مورداستفاده قرار میگیرد که به طلا و جواهرات نیز زیبایی خاصی میبخشد.
میناکاری روی زیورآلات
اشکال مینیاتوری
در طرحهای مینیاتوری میتوان در قسمتهای مختلف اثر از اشکال مینیاتوری استفاده کرد. طرح مینیاتوری در میناکاری از کارهای جدید است و در آن از شخصیتها داستانهایی چون شاهنامه و تصاویر هنرمندان بیشتر استفاده میشود. در بعضی از صنایع هنری میناکاری از هنر تلفیق بهره گرفته شده است. تلفیق میناکاری مینیاتوری و اسلیمی که یک شاهکار از هنر ایرانیان به شمار میآید.
طرح تلفیقی در میناکاری
تلفیق میناکاری و مینیاتور
میناکاری یکی از هنرهای اصیل ایرانی است. این هنر از زمان ساسانیان موردتوجه قرار گرفته و ظهور اسلام باعث تقویت آن در تاریخ شده. ابزار بسیار باارزش و مهمی که در این کار استفاده میشود شابلون میناکاری است. شما قبل از لعابکاری باید بهوسیله شابلون و جوهر مخصوص طرح موردنظر خود را پیاده کنید و سپس طرح خود را لعاب بزنید. میناکاری بر روی زیورآلات نیز بسیار هنر باارزش و زیبایی میباشد. میناکاری تلفیق یک هنر بینظیر است که زادگاه آن اصفهان میباشد. این آثار هنری ر کل جهان طرفداران زیادی دارد. صنایعدستی ایران در میان مردمان جهان بسیار باارزش و گرانبها می باشد. هنر میناکاری اصالت دیرینه ایران را به تمام کشورها معرفی می کند و بهترین گزینه برای سوغاتی می باشد. میناکاری هنر نیاکان ایرانی است.توجه داشته باشید که ابزار میناکاری را از فروشگاه های معتبر خریداری کنید تا محصول تقلبی را به جای اصلی اشتباه خریداری نکنید.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط:
- مراحل تولید خاتم | از تولید تا آماده سازی
- طراحی میناکاری ظروف و زیورآلات، هنری که پیش از میلاد مسیح متولد شد
دیدگاه خود را بنویسید