میناکاری که یکی از هنرهای قدیمی در ایران و جهان است که قدمتی ۵ هزار ساله دارد و دارای طرفداران بسیاری در سراسر جهان است. میناکاری بر روی سفال، مس، طلا،‌ چوب و شیشه انجام می ‌شود که میناکاری روی چوب و شیشه نسبت به سایرین کمتر متداول هستند؛ اما باتوجه به زیبایی و ظرافت خاصشان، طرفداران خود را دارند. همانطور که گفته شد؛ میناکاری روی شیشه یکی از شاخه‌ های این هنر زیبا است که مطابق با فرهنگ و آداب و رسوم هر منطقه ای، دارای طرح های متفاوتی است.

تعریف هنر میناکاری روی شیشه

میناکاری روی شیشه یکی از زیرمجموعه ‌های میناکاری است. در این هنر، میناکاری و ایجاد طرح و رنگ های زیبا روی ظروف شیشه‌ ای انجام می شود و با میناکاری معمولی که روی مس، طلا و سفال انجام می شود تفاوت هایی دارد. میناکاری روی شیشه نسبت به سایر انواع میناکاری به دقت و زمان بیشتری نیاز دارد. با این حال اگر به دکوراسیون و رنگارنگ بودن اشیاء منزل خود علاقه دارید و برای شما لذت بخش است، توصیه می کنیم هنر زیبای میناکاری را یاد بگیرید و آن را روی ظروف شیشه ای  خود اجرا کنید. 

میناکاری را می توان روی ظروف و اشیاء شیشه ای مختلفی انجام داد.

لوازم مورد نیاز برای هنر میناکاری روی شیشه

برای انجام میناکاری روی شیشه علاوه بر فراگیری آموزش میناکاری و داشتن مهارت به لوازمی نیاز دارید که عبارت اند از:

  • قلم مو:

قلم مناسب برای میناکاری ظریف و نرم است و جنس آن باید از موی سمور و یا گربه باشد.

  • قیف:

از این ابزار برای خروج راحت و با دقت خمیر میناکاری استفاده می شود.

  • مداد کپی:

مدادهای کپی به دلیل اینکه پس از اتمام میناکاری از خود اثری برجای نمی گذارند برای این کار بسیار مناسب هستند.

  • پودر مینا:

پودر مینا به صورت پودری و یا تکه های درشت در دسترس است و می توانید آن را به راحتی تهیه کنید. این پودر با سایزهای ۸۰ و ۲۵۰ مش موجود است. سایز تکه های پودر مینا یکسان نیست، لذا برای اینکه پودر یکسانی داشته باشید باید آن را الک کنید. پودرهای شیشه ای که برای میناکاری روی شیشه استفاده می شوند در رنگ های مختلفی در بازار عرضه می شوند.

  • چسب مینا:

این چسب برای چسباندن و اتصال پودر مینا به بدنه شیء ای که قصد داریم روی آن میناکاری انجام دهیم، استفاده می شود. این چسب‌ ها در انواع گیاهی، سنتی و صنعتی در بازار موجود هستند.

  • ظروف شیشه ای:

برای شروع کار باید از ابتدا ظرف شیشه ای که قصد دارید میناکاری روی آن انجام دهید را تهیه کنید.

  • سایر ابزارآلات میناکاری:

اره مویی، کوره میناکاری، سه پایه، برس فایبرگلاس، انبر مناسب برای خارج کردن ظرف، پایه توری، دستکش نسوز، کفگیر، هاون، قیچی و رنگ از دیگر لوازم مورد نیاز برای هنر میناکاری روی شیشه هستند.

برای میناکاری روی شیشه باید از پودر مینای شیشه ای استفاده کنید.

روش انجام میناکاری روی شیشه

در ابتدا باید بدانید که می توانید روی اشیا شیشه ای مختلفی همچون بشقاب، کاسه، لیوان، پیاله، گلدان، آینه و… میناکاری انجام دهید. پس از همان ابتدا ظرف مورد نظر خود را انتخاب کنید. حال زمان این است که با قلم یا مداد کپی، طرح مورد نظر را روی ظرف ترسیم کنید. طرح مناسب برای میناکاری روی شیشه یا هر شیء دیگری با توجه به فرهنگ و سلیقه شما می تواند متنوع باشد؛ پس در انتخاب آن بسیار دقت کنید.

در مرحله بعد، پودر مینا شیشه ای با رنگ های مختلف را که از قبل تهیه کرده اید با استفاده از روغن مخصوص به حالت خمیری درآورید و کاملاً آن را هم بزنید تا نرم و یکدست شود. سپس باید خمیر را داخل ابزار یا قیف مورد نظر بریزید که بتوانید ظرافت کار را رعایت کنید.

در این مرحله خمیر را با دقت به وسیله قیف روی خطوط و طرح هایی که کشیده اید و از قبل سطح آن ها را با چسب آماده کرده اید قرار دهید و اجازه ندهید جایی از آن، خالی باقی بماند. می توانید از رنگ های مختلفی برای میناکاری روی شیشه استفاده کنید. پس از اتمام این مرحله، ظروف را داخل کوره میناکاری قرار دهید و اجازه دهید تحت دمای مناسب آماده شوند. بعد از مدتی با استفاده از دستکش نسوز آن ها را خارج کنید و بگذارید سرد شوند.

میناکاری روی شیشه هنری قدیمی و پرطرفدار است.

جمع بندی

میناکاری روی شیشه هنری زیبا و قدیمی است که از دیرباز تاکنون در سراسر دنیا، برای زیبا کردن و ایجاد طرح و نقش های مختلف روی اشیا شیشه ای مورد استفاده قرار گرفته است. لوازم مورد نیاز برای انجام این کار پودر مینا،‌ روغن، کوره و… است.

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

 

مارادراینستاگرام دنبال کنید.