هنر میناکاری روی سفال هنری است بسیار زیبا و دلنشین که می توان آن را روی ظروف مختلف مانند: سفال و سرامیک طراحی کرد. این ظروف طراحی شده را می توان در مدت زیاد و بدون هیچ گونه آسیب و شکستگی، نگهداری و استفاده کرد.

آموزش اصولی و حرفه ای میناکاری، این هنر چشم نواز باعث ایجاد درآمدزایی بسیار، برای هنرآموزان در کلیه شهرهای ایران می شود؛ زیرا همه افراد و اقوام ایرانی در هر دیار و شهری، به هنر میناکاری روی سفال عشق می ورزند.
میناکاری روی سفال، هنری است که بر پایه نقاشی و تزیین سطح بدنه های سفالی و گاه اجسام سرامیکی که با پوششی به نام مینا پوشانده شده اند، بنا شده است. در واقع مینا یک لعاب شفاف و شیشه ای است که از ادغام لعاب شیشه به دست می آید.

اوج هنر میناکاری روی سفال در دوره سلجوقیان بوده است.

تاریخچه میناکاری روی سفال

در مورد تاریخچه ساخت آثار مینا نمی توان ایده دقیقی بیان کرد. اولین آثار میناکاری که تاکنون پیدا شده است، شش حلقه طلایی است که قدمت آن ها به ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد در قبرس باز می گردد. آن ها تنها آثار اصیل میناکاری جواهرات هستند. در ایران برخی از محققان قدمت میناکاری روی سفال را، ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد در نظر می گیرند. به گفته پوپ که مورخی مشهور است، اشیای میناکاری جزء ابداعات ایرانیان به شمار می رود که یکی از نمونه های شگفت انگیز آن، جام خسرو است که مربوط به دوره ساسانیان است. اوج هنر میناکاری در دوره سلجوقیان بوده است. سپس در دوره صفویه در اصفهان، این هنر با نقاشی های بزم دربار و شکار بازی ها جلوه ای تازه به نمایش گذاشت.

میناکاری بر روی سفال جزء سوغات ایران است.

در آلمان، میناکاری روی سفال توسط شاهزاده خانم بیزانسی، تئوفونو، که با پادشاه آلمانی اتو ۱۱ ازدواج کرد، معرفی شد و سپس صنعتگرانی را از سرزمین مادری خود به همراه آورد. بنابراین میناهای آلمانی به شدت تحت تأثیر این ریشه های بیزانسی قرار گرفتند. در اروپای غربی در قرن دوازدهم، اشیاء مذهبی تولید شد.

معروف ترین صنایع دستی اصفهان؛ میناکاری روی سفال 

میناکاری روی سفال (مینای زجاجیه)

اصفهان زادگاه مینای زجاجیه است. این هنر امروزه به یکی از مهمترین صنایع دستی اصفهان تبدیل شده و بخشی از فرهنگ ایرانی است. همه گردشگران عاشق این هنر زیبا می شوند و آن را به عنوان هدیه و سوغاتی می خرند.

میناکاری روی سفال، هنری بر پایه تزیین سطح بدنه های سفالی.

میناکاری روی سفال در اصفهان به دلیل حکاکی و میناکاری های بسیار ظریف، در دنیا طرفداران زیادی دارد. همچنین صادرات این هنر در ایران بسیار بالاست.

سوغات و صنایع دستی اصفهان را می توان به دو قسمت سوغات خوراکی و صنایع دستی اصفهان تقسیم کرد. هیچ کس نمی داند کدام دسته بهتر است. سوغاتی های خوراکی قیمت کمتری نسبت به صنایع دستی دارند، اما ماندگاری کمتری دارند. بنابراین، می توانید یکی از آن ها یا حتی هر دو را برای خرید انتخاب کنید.

میناکاری بر روی سفال یکی از هنرهای قدیمی در صنایع دستی و جزء سوغات ایران است؛ که امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

میناکاری روی سفال را روی انواع مختلفی از ظروف سفالی می توان اجرا کرد.

میناکاری روی سفال و مس

میناکاری بر روی مس، ترکیبی از آتش و خاک است. در حالی که میناکاری روی سفال از ترکیب عناصری مانند آب و آتش و خاک به وجود آمده است.

به طور معمول، هنرمندان سازنده صنایع دستی برای میناکاری روی سفال، از الگوهای اسلامی برای اجرای طرح‌های خود استفاده می‌کنند و این طرح‌ها را باعث الهام بخشی هنر خود در میناکاری روی سفال می‌دانند.

موارد استفاده از میناکاری روی سفال

میناکاری روی سفال را روی انواع مختلفی از ظروف سفالی برای مثال شکلات خوری، کاسه و بشقاب، لیوان یا گلدان و یا هر ظرف دیگری که توسط سفالگر با استفاده از خاک و آب درست شده باشد، می توان اجرا کرد و پس از آن، هنرمند می تواند طرح ها و نقش های مینا کاری را روی آن اجرا کند.

محصولات مرتبط:

مقالات مرتبط:

 

مارادراینستاگرام دنبال کنید.